Estimam o scadere a vanzarilor de lactate cu 30%, in urmatoarele doua-trei saptamani
‹‹ Inapoi Deschideti articolul original Informatiile publice referitoare la prezenta aflatoxinei cancerigene in laptele de consum, promovarea agresiva prin mass media, precum si inceperea postului pascal, vor duce la o scadere a vanzarilor de produse lactate de circa 30%, in urmatoarele doua-trei saptamani, a declarat vineri, pentru AGERPRES, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru."In urma evenimentelor (depistarea de aflatoxina in laptele de consum - n.r.) si a promovarii in mass media foarte agresiv, s-a creat o psihoza, o paranoia, pot sa spun asa, care a dus la scaderea cumpararii. Volumele vandute prin lanturile de hipermarketuri au fost cam cu 10-15% mai mici, fata de perioada de dinaintea evenimentelor (inceputul lunii martie - n.r.). Pe magazinele de proximitate, pe retail, scaderile au mers chiar pana la 30% - pe produse proaspete, adica lapte de consum si derivate. Pe telemea si produse cu maturare mai indelungata nu s-a simtit nicio scadere. Dar scaderile se suprapun acum cu inceperea postului pascal si atunci mai adaugam un 15%. Estimam, pentru urmatoarele doua-trei saptamani, o scadere medie de 30 % per total produse lactate", a declarat Dorin Cojocaru.
In estimarea sa, cifra de afaceri pe industria laptelui in Romania, de 880 milioane euro pe an, ar putea fi afectata cu aproximativ 2-3%, dar va fi vorba despre "un impact pe termen scurt".
"Daca se extinde starea de incertitudine pe o luna de zile, pe doua luni de zile, atunci scaderea la nivelul industriei poate sa ajunga si la 20%, pe total, pe an", a afirmat reprezentatul Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui.
Acesta a aratat ca, in ultimii cativa ani, volumele vandute s-a diminuat in mod continuu, datorita reducerii puterii de cumparare a consumatorilor romani.
"Pot sa spun ca, in ultimii trei ani, piata produselor lactate s-a dus in jos cu 25% si trendul se mentine, in primul rand din cauza scaderii de cumparare a consumatorilor. Acestia fie cumpara mai putin, fie se orienteaza catre produse ieftine, low-cost, dar cu o calitate indoielnica, fie se indreapta catre piata neagra pentru ca acolo nu exista TVA de 24% si nici nu se platesc impozite", a mai spus Dorin Cojocaru.
Intrebat despre impactul importurilor asupra reducerii volumelor vandute de membrii APRIL, Dorin Cojocaru a estimat ca ar fi vorba despre "cel mult 15%", precizand ca puterea de cumparare a avut o influenta majora.
"Prezentate sub "marca proprie", romanii cred ca sunt produse lactate autohtone, dar sunt din import. Romanii ar trebui, atunci cand cumpara un produs lactat, sa se uite foarte bine la ambalaj si sa citeasca producatorul. Este un marcaj oval in care daca scrie "L si un numar", atunci produsul este cu certitudine de provenienta romaneasca", a mai spus oficialul APRIL.