APRIL a semnat un protocol cu Ministerul Agriculturii. Procesatorii vor avea un cuvânt de spus la cumpărarea laptelui
‹‹ Inapoi Deschideti articolul original
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a declarat astăzi în cadrul unei întâlniri cu primarii din țară că, în urma unui protocol pe care MADR și APRIL îl vor semna astăzi, reprezentanții procesatorilor ar urma să colecteze laptele din toate comunele din România, cel provenit de la Asociațiile de Mici Producători.
Dorin Cojocaru, președintele APRIL, a ținut însă să clarifice și să nuanțeze afirmația ministrului Constantin, spunând că nu numai APRIL va colecta acest lapte, ci va participa la negocierile directe, alături de ceilalți operatori din piață
„APRIL va participa la negocierile directe pentru achizițiile de lapte provenit de la Asociațiile de Mici Producători. Laptele poate fi cumpărat de toți operatorii din piață, cei circa 150 la număr. În situația în care, însă, piața ar putea cădea din cauza eliminării cotelor de lapte, atunci APRIL va lua acest lapte de pe piața internă la un preț negociat”, a declarat pentru Recolta.eu, Dorin Cojocaru.
Potrivit spuselor șefului MADR, colectarea APRIL va fi efectuată la interval de una-două zile, în funcție de graficul pe care le au și de posibilitățile de care dispun.
„Astăzi vom semna un protocol și cu APRIL. APRIL-ul se obligă prin acest protocol să colecteze laptele din toate comunele din România, sigur, la o zi sau la două zile, în funcție de graficul pe care îl au și în funcție de posibilitățile pe care le au dar, în acest fel, cred că rezolvăm trei probleme: - pe de-o parte, rezolvăm chestiunea legată de asociere, pe de altă parte rezolvăm problema legată de laptele conform și adaptarea la standarde și, pe de altă parte, rezolvăm și problema scoaterii la suprafață a unei cantități de lapte extrem de importante și care se va simți, probabil, în perioada începând cu ianuarie 2015, atunci când se elimină cotele de lapte în toate statele europene”, a mai zis Constantin.
Acesta a mai spus că este extrem de important ca toți fermierii să fie ajutați și că nu crede că astăzi, în România, se produc doar 1,7 milioane de tone de lapte. Diferența de până la 3,2 milioane de tone, cât s-a negociat în 2004, ar putea fi scoasă la suprafață prin acest ajutor de minimis, de achiziționare a tancurilor de lapte în valoare de până la 5.000 de euro.
„Aveam statistici în 2004, când s-a negociat, că producem peste patru milioane de tone. Negocierea României, pe care mulți au criticat-o la acel moment, a fost că negocierea pe care am făcut-o, de 3,2 milioane de tone, este insuficientă. Anul trecut s-au raportat cantități de doar 1,7 milioane de tone.
Cred că avem datoria și, în felul acesta, prin introducerea acestui sistem, putem să scoatem la suprafață foarte mult lapte din cel care astăzi nu se vede, probabil că nu se poate colecta, probabil că nu se poate ajunge cu această cantitate la piață. Acestea sunt motivele pentru care am venit cu o facilitate importantă care grevează foarte mult bugetul anului 2014, dar cred că este important că o sumă importantă, dar nu foarte mare comparativ cu alte ajutoare, de exemplu pe care le acordăm la plata pe cap de bovine sau în alte sectoare de activitate, va rezolva foarte mult”, a conchis Constantin