Fermierii si salariatii din zona Clujului ar putea fi afectati de inchiderea fabricii Napolact
‹‹ Inapoi Deschideti articolul original Fermierii si salariatii din zona Clujului ar putea fi afectati de inchiderea fabricii Napolact de la Cluj-Napoca, decizia companiei avand in vedere, de fapt, strategia ce trebuie urmata din 2014 la nivel european, in privinta laptelui neconform si ulterior, din 2015, desfiintarea cotelor de lapte, a declarat Dorin Cojocaru, directorul general al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL)."Ca si presedinte al Patronatului Laptelui, nu pot sa comentez decizii private ale firmelor private. Pot, insa, sa discut la modul general despre caz. Din informatiile pe care le am, nu s-a luat inca nici o decizie cu Napolact. Sunt doar discutii... Ca impact, trebuie sa intelegem urmatoarea chestie: avem trei galeti cu lapte - una e plina jumatate, alta un sfert, iar a treia tot un sfert. Ca sa mergi mai departe si mai comod, pui tot laptele intr-o singura galeata. Deci, in momentul in care ai trei capacitati de productie, este normal sa muti productia intr-o singura capacitate, ca sa reduci costurile, sa poti sa fii competitiv in continuare pe piata. Practic, te pregatesti, faci o strategie pentru 2014, cand se incheie derogarea la laptele neconform. In 2015 ai desfiintarea cotelor de lapte si, automat, tu trebuie sa devii competitiv cu procesatorii din afara Romaniei, din Comunitatea Europeana", a afirmat Cojocaru, citat de Agerpres.
Potrivit presedintelui APRIL, singurii care ar avea de suferit de pe urma acestei sistari ar putea fi fermierii si salariatii din zona Clujului.
"Brandul ramane, deci acesta nu va fi afectat. Targu Mures e tot in inima Ardealului, iar Napolact poate vinde in continuare lapte din inima Ardealului. Pe de alta parte, e posibil sa fie afectati fermierii din zona Clujului, pentru ca nu stiu, sincer, daca ei si-au facut o strategie si pe colectarea de lapte, adica sa nu mai ia lapte din zona. Daca nu mai iau lapte din zona Clujului, atunci scade cererea, scade pretul. Ma gandesc ca, dupa 2015, va veni si lapte ieftin din zona Ungariei, mai ales din zona de granita - Satu Mare, Bihor, Cluj, Arad - dar o sa vina si produs finit mai ieftin. Toata lumea isi face o strategie pentru 2015 si consider ca inchiderea capacitatii de la Cluj-Napoca face parte din aceasta strategie, plus reducerea costurilor de productie, pentru ca au scazut vanzarile cu 4-5% pe an, din 2000 incoace", a explicat Dorin Cojocaru.
Luna trecuta, compania olandeza Friesland Campina, actionarul majoritar al societatii Napolact Cluj-Napoca, confirma, intr-un comunicat de presa, faptul ca va inchide fabrica din comuna Taga, judetul Cluj. Decizia s-a luat ca urmare a scaderii vanzarilor si a "interesului mic pentru specialitatile de branzeturi romanesti"