Toxina descoperita in laptele din Romania
‹‹ Inapoi Deschideti articolul original Lapte contaminat cu o toxina cangerigena a ajuns si in Romania dupa ce mai multe transporturi au fost depistate in cateva tari din regiune, in urma cu o saptamana. La noi au fost retrasi de la comercializare 13.000 de litri de lapte contaminat cu aflatoxina, a anuntat ministrul agriculturii, Daniel Constantin. Preventiv, primarul sectorului 2 din Bucuresti a decis sa nu mai distribuie lapte in scoli, pentru gustarea elevilor.Autoritatile romane au descoperit doua loturi de lapte contaminat cu o toxina cancerigena - unul la un procesator de lapte, iar altul la un comerciant. Ambele loturi proveneau din Ungaria. Aflatoxina este periculoasa si poate duce la cancer, daca este ingerata in cantitati mari, pe o durata indelungata.
Ministrul Agriculturiia precizat, in prima instanta, ca doua loturi de lapte care contineau aflatoxina au venit din Ungaria la un procesator si la un comerciant, insa nu a precizat din ce zona se aflau cei doi si nici ce cantitate a fost contaminata.
Ministrul a subliniat ca produsele au fost retrase inainte sa ajunga in magazine.
Ulterior, ministrul a precizat ca este vorba despre 13 mii de litri de lapte contaminat, dar nu a spus numele producatorului. Desi initial a spus ca laptele a fost retras inainte de a ajunge la comercializare, ministrul Agriculturii nu a mai fost atat de sigur. "E greu de spus daca a baut cineva acel lapte", a afirmat Daniel Constantin.
Aflatoxina a ajuns in lapte dupa ce vacile au fost hranite cu furaje toxice. Toxina este una rezistenta si poate ramane chiar si dupa ce laptele se transforma in praf. Aflatoxina este toxica pentru ficat si poate sa dea fenomene toxice locale, iar pe termen lung - un cancer de ficat, spun specialistii. Aflatoxina este asemanatoare cu mucegaiul si provine din furajele cu care au fost hranite vacile de lapte in timpul secetei de anul trecut. Furajele au fost de proasta calitate si toxina formata astfel s-a transferat in lapte. Aceasta toxina duce la scaderea imunitatii.
Daniel Constantin a avut, joi, o intalnire cu reprezentantii ANSVSA pentru a discuta mai multe in ceea ce priveste controalele in sectorul laptelui.
Trei din patru litri de lapte consumati pe piata locala provin de la vaci crescute in Romania. Restul de lapte adus din import provine in special din Ungaria si Polonia.
In ultimele saptamani, in Europa s-a descoperit aflatoxina in laptele din Croatia, Serbia, Macedonia, unde au fost retrase cantitati mari de pe rafturile magazinelor.
Daniel Constantin a promis ca in Romania se vor intensifica controalele la produsele alimentare, declarandu-se ingrijorat de tot mai desele cazuri in care sunt semnalate nereguli.
Patronatul Laptelui: In ziua de azi, tot ce consumam devine cancerigen! Nu trebuie sa cream panica
"Standardele europene au stabilit la 0,05 parti pe milion pe mililitru de lapte. Inseamna ca tot ce e peste aceasta doza devine cancerigen ca si produs consumat uzual. Inseamna ca pe lotul respectiv s-a depistat o creştere mai mare de 0,05 ppm", a declarat Dorin Cojocaru, preşedintele Patronatului Laptelui, la Digi24.
Intrebat cat de periculoasa este toxina, el a raspuns:
"In zilele noastre, tot ceea ce consumam devine cancerigen. Nu trebuie sa cream panica ca si cum ar fi otrava. Nu trebuie creata o panica, trebuie sa fim foarte rezervati in declaratii", a mai spus Cojocaru.